Λαογραφικό Μουσείο Συκιάς

Επίσκεψη – ξενάγηση μετά από συνεννόηση
τηλ. 6972266915 (Διονύσης Βλάχος)

Ένα πράγμα για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι εμείς οι Συκιώτες, είναι το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού μας!

Την ιδέα της ίδρυσης του Λαογραφικού Μουσείου επεξεργάστηκαν ο κ. Παναγιώτης Κελαηδώνης, ο κ. Κώστας Παπαγεωργίου και ο κ. Στάθης Καλαντζής. Με πολλή αγάπη, υπομονή και φυσικά την υποστήριξη του Πολιτιστικού μας συλλόγου, συγκέντρωσαν το υλικό που απαρτίζει το Μουσείο μας!

Την επιμέλεια για το «στήσιμο» αυτού του χώρου και τη συντήρηση των εκθεμάτων, εμπιστεύτηκαν στη συγχωριανή μας, κα Μαρία Νικ. Κωνσταντέλλου, που με την άοκνη προσπάθειά της, την προσωπική εργασία και προπάντων την αγάπη και το σεβασμό στις παραδόσεις της ιδιαίτερης πατρίδας της , αποτύπωσε σε τούτο το μουσείο , το χώρο της καθημερινής ζωής μιας παλαιότερης εποχής!

Ο επισκέπτης ανάμεσα στα οικιακά σκεύη, τον αργαλειό, τα γεωργικά εργαλεία, την κλίνη και το σωφρά, προσεγγίζει τον τρόπο ζωής μιας άλλης εποχής. Ειναι ένας ευχάριστος τρόπος για να θυμηθούν οι παλαιότεροι, να γνωρίσουν οι νεότεροι και να διδαχθούν τα παιδιά την πολιτιστική μας κληρονομιά, να αποκτήσουν σεβασμό γι’ αυτήν και να ευαισθητοποιηθούν ως προς τη συνέχισή της!

Καταβλήθηκε σοβαρή προσπάθεια για να απεικονιστεί, όσο το δυνατόν πειστικότερα, ο χώρος όπου αναπτύσσονταν οι καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων της Συκιάς, όπως αυτές μεταφέρθηκαν σε εμάς από διηγήσεις των πιο ηλικιωμένων. Μας διακατέχει ένα πραγματικό δέος στο εγχείρημά μας αυτό, γιατί η όποια υπερβολή θα χαλούσε το «μέτρο» και την αρμονία που διέπει τη λαϊκή μας παράδοση!

Όσοι λοιπόν βρεθείτε στο χωριό μας, αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο μας, το οποίο λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2013.