Μακρυγιάννεια 2023, στο Κροκύλειο, 12 – 16 Αυγούστου 2023

Υπό την Αιγίδα του Δήμου Δωρίδος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ αποτελούν  ένα  θεσμοθετημένο φεστιβάλ του Συλλόγου  Κροκυλιωτών Ο Μακρυγιάννης που πραγματοποιούνται στην γενέτειρα του  στρατηγού, το Κροκύλειο Δωρίδας, με την στήριξη πάντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Τα πρώτα Μακρυγιάννεια πραγματοποιήθηκαν το Πάσχα του 1975 και στη συνέχεια επαναλαμβάνονται περιοδικά ανά 2 ή 4 χρόνια μεταφερόμενα τον Αύγουστο όπου υπάρχουν περισσότεροι επισκέπτες και παραθεριστές. Στην πορεία του ο θεσμός φιλοξένησε πολλές αξιόλογες παραστάσεις με κορυφαία ίσως την εμφάνιση των μπαλέτων Bolshoi (Μπολσόι) το 1991. 

Προκειμένου να διασωθεί αλλά και να ενισχυθεί ο θεσμός των Μακρυγιαννείων με στόχο την διεξαγωγή τους κάθε χρόνο, το Δίκτυο Δελφών κατέθεσε πρόταση στην Αναπτυξιακή Φωκική Α.Ε. στο πλαίσιο του Μέτρου 19 «Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων CLLD/LEADER» του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 η οποία και εγκρίθηκε. 

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης τα φετινά Μακρυγιάννεια 2023 γίνονται υπό την αιγίδα του Δήμου Δωρίδος και φιλοξενούν μουσικές, εικαστικές, αθλητικές κ.α. εκδηλώσεις όπως οι ζωντανές εμφανίσεις του Αργύρη Λούλατζη και των Χαΐνηδων στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Κροκυλείου, στις 13 και 14 Αυγούστου και μία αναδρομική έκθεση ζωγραφικής Κροκυλιωτών ζωγράφων εντός του σχολικού κτιρίου που θα λειτουργήσει πριν την έναρξη των δύο παραστάσεων. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν στις 16 Αυγούστου με τον καθιερωμένο χορό των γαμπρών και νυφών συνοδεία της παραδοσιακής κομπανίας του Λουκά Κιντώνη.

ΑΡΓΥΡΗΣ ΛΟΥΛΑΤΖΗΣ
Κυριακή 13 Αυγούστου 2023
Δημοτικό Σχολείο Κροκυλείου, ώρα 22:00

Ο Αργύρης Λούλατζης είναι ένας τραγουδοποιός της νέας γενιάς που έχει στο ενεργητικό του σημαντικές συνεργασίες και πλήθος εμφανίσεων . Με καταγωγή από τις Σέρρες, ξεκίνησε να εμφανίζεται στη βόρεια Ελλάδα κι εδώ και αρκετά χρόνια στην Αθήνα. Οι ζωντανές του εμφανίσεις εξελίσσονται σε ένα ταξίδι που ξεκινά από δικά του τραγούδια και καταλήγει σε μονοπάτια παραδοσιακών, λαϊκών αλλά και ροκ αγαπημένων τραγουδιών. Στο Live θα συμμετέχει επίσης στην κιθάρα και στην φωνή ο Νίκος Σαπουτζάκης.  

ΧΑΙΝΗΔΕΣ
Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023 
Δημοτικό Σχολείο Κροκυλείου, ώρα 22:00

Μια κολεκτίβα αληθινής τέχνης για πάνω από τρείς δεκαετίες. Μια διαδρομή αψεγάδιαστου ήθους και απόλυτης συνέπειας. Μια συλλογικότητα που τολμά να πεθαίνει και να ανασταίνεται. Μια ομάδα που εξελίσσεται διαρκώς, ρισκάρει και πειραματίζεται. Μια ανεξάρτητη φωνή, που δε φοβάται να μιλήσει όταν όλοι οι άλλοι σιωπούν. Μια (άνευ προηγουμένου στα ελληνικά χρονικά) πολυσχιδής παρουσία: συναυλίες, πανηγύρια, θεατρικές- χορευτικές παραστάσεις, δίσκοι, βιβλία, κόμικς, αρθρογραφία. 

Παίζουν και τραγουδούν:  
Δημήτρης Αποστολάκης, Μιχάλης Γαλάνης, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης, Peter Jaques, Γιώργος Κωνσταντίνου, Μιχάλης Νικόπουλος και Αγγελική Σύρκου. 
Ηχοληψία: Κυριάκος Παπαδόπουλος
Οργάνωση Παραγωγής: Cricos

Αγνάντια στο Κροκύλειο
Αναδρομική Έκθεση Ζωγραφικής
Αθ. Ασίκης – Δημ. Σταυρόπουλος  – Σπ. Πηλιούνης
13 – 14 Αυγούστου 2023
Δημοτικό Σχολείο Κροκυλείου, ώρα 20:00-22:00

Έχοντας ηλικιακή απόσταση μεταξύ τους μεγαλύτερη των 2 δεκαετιών, οι τρείς ζωγράφοι προέρχονται από τρεις διαφορετικές γενεές Κροκυλιωτών. Μεγαλύτερος ηλικιακά ήταν ο ιατρός Δημήτρης Σταυρόπουλος, που του άρεσε η ποίηση και να ζωγραφίζει κυρίως φύση και τοπία με ναΐφ αισθητική. Ακολούθησε ο Σπύρος Πηλιούνης, που κέρδισε αρκετές διακρίσεις με την ζωγραφική του. Ο μικρότερος σε ηλικία ήταν ο Θάνος Ασίκης που εξέδωσε πολλές ποιητικές συλλογές ενώ στη ζωγραφική αφοσιώθηκε κυρίως σε μορφές και πορτραίτα. 

Η έκθεση «Αγνάντια στο Κροκύλειο» επιχειρεί να συστήσει  τα τρία πρόσωπα στις νεότερες γενιές και αποτίσει φόρο τιμής σε 3 καλλιτέχνες που τους ένωνε η αγάπη τους για την τέχνη και την γενέθλια γη τους. 

Χορός των Γαμπρών και Νυφών
Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023
Πλατεία Κροκυλείου, ώρα 21:00

Ο πρώτος χορός των Γαμπρών και Νυφών Κροκυλείου πραγματοποιήθηκε στις 16 Αυγούστου του 1976 στην πλατεία. Έκτοτε τόσο η ημέρα όσο και ο τόπος καθιερώθηκαν για την ετήσια συνάντησή τους μέσα από την οποία εκφράζουν την αγάπη και το δέσιμο με τον τόπο καταγωγής των συντρόφων τους.

Ο εφετινός χορός θα γίνει συνοδεία παραδοσιακής μουσικής με το κλαρίνο του Λουκά Κιντώνη από τον Άβορο. Τραγουδούν οι Κώστας Κατσούρης και Γιάννης Χαρδαλούπας.